Sayın Hocam kendinizi tanıtır mısınız?
Ben, Abdulkadir YİĞİT, Malatyalıyım. 60 yaşındayım. 1975 den beri Karate, Taekwondo ile bir spor serüveni başlatmış oldum. Elimde olmayarak başlayan bu serüven 2005 yılında Jeet Kune Do ile tanışıncaya kadar devam etti. Evet, Jeet Kune Do dedim . Yanlış duymadınız bu sanat maalesef sinemalarda hayranlıkla izlediğiniz Bruce Lee isimli aktörün kendi kurduğu dövüş sanatıdır. Öncelikle Bruce Lee’yi tanıyalım ve böylece Jeet Kune Do’ yu diğer klasiklerden ayıran özelliklerden bahsedebilmede haklı olduğumu görebilesiniz.
BRUCE LEE kim idi?, Bir döğüş sanatının kurucusu mu? Yoksa sinema dünyasında bir aktör mü idi?
Bruce Lee, 27-11-1940’DA Amerika- San Fransisko Kaliforniya’da doğdu. Gerçek ismi Lee Jun Fan (veya Çince Li Xia Long) dır. Bruce Lee önceleri Kung-fu’da Hun Gar stili çalışıyordu ve akabinde Yip Man ustadan Wing Chun almaya başladı. Bruce Lee’nin Çince adı “Jun Fan Lee” olduğu için kendi sistemine “Jun Fan Gung Fu” demişti; yani “Jun Fan’ın Gung Fu’su”; yani “benim Gung Fu’m”. 1958-73 yıllarında Bruce Lee çeşitli dövüş sanatlarının görüşlerini yeni bir dövüş sistemi şeklinde bir araya getirdi. ‘Jun Fan Gung Fu’nun temel aldığı branşlar daha ziyade Wing Chun, Boks ve Eskrim’di. Bu şekilde oluşturduğu dövüş tarzına ‘Jun Fan’ adını verdi. 1965’te (özellikle 1967-68’de) ilk kez Jeet Kune Do “durduran yumruğun yolu” kavramı çıktı. Jeet Kune Do, ‘Jun Fan Gung Fu’nun felsefi üst yapısıdır.Bruce Lee’nin orijinal öğrencilerinden olan Bruce Lee’nin öğrencisi D. İnosanto kendi disiplinine ‘Jun Fan Jeet Kune Do’ demiştir. Tekniklerin birden fazla mesafede ortaya çıkacağı göz ardı edilmeden ‘Jun Fan Jeet Kune Do’daki en önemli elementler mesafelerine göre bölünmüştür: Tekme (kicking) mesafesi, Yumruk (punching) mesafesi, Tuzaklama (trapping) mesafesi, Göğüs göğse (grappling) mesafesi. Bruce Lee’nin öğrencileri J. Cowles ‘Wu Wei Gung Fu”, J. Glover ‘Non Classical Gung Fu’, J. Demile ‘Wing Chun Do’ demiştir. Yalın haliyle ‘Jeet Kune Do’ ismini kimse kullanamaz.
Bruce Lee ; “Beni taklit etmeniz Jeet Kune Do değildir.” Jeet kune do benim felsefemi anlamanız ve onu kendinize yorumlayıp kendi öz güveniniz ile kendiniz olmanız Jeet Kune Do dur. Jeet Kune Do klasikler gibi taklit değildir.
Jeet Kune Do’nun prensiplerine bir sayı vermek doğru değil. Hatta şartlar değiştikçe siz kendi JKD’nize katabilirsiniz. Genel geçer karakteri daha önde olan, her JKD adamının mutlaka bilmesini ve müfredatında mutlaka yer almasını gerektiren prensiplerden ilk akla gelenler şunlardır:
Ön direkt ile başla, su gibi ol, atağı atakla vurarak durdur, eşzamanlı savuştur ve vur, aşağıya tekme ve yukarıya yumrukla karma yap, gerçekçi dövüş, yararlı olanı al ve yararsızı atıp oradan itibaren geliştir yani kişisel özgünlük, akışkan ol, tüm mesafelerde ve tüm pozisyonlarda rahat ol, en yakın mesafede en uzun silahı ve yumuşak hedefe güçlü silahı kullan, birey sistemden önemli, deneyim tekniğin üstünde, her şey dâhil et ve hiçbir şeyi hariç tutma, her zaman gelişen ol, her yerde uygulanabiliri kullan, kırık ritim yap, koşul yok, atak yaparken haber verme, eskiden deneyimi al ama eskiye saplanma, form veya kata yok, düşünmek yok, limiti limit olarak ve yolu yol olarak kullanma, seçmek ve toplamak yok, merkezi çizgiye vur, ekonomik hareket et (basit, direkt, etkili), atağın beş yolunu kullan.
Evet, Bruce Lee ta tiyatro deneyimlerinden gelse de sinema teklifleri ile tesadüfü tanışmış olup ve sinemanın kendi kurduğu yeni ve çağdaş sistemi Jeet Kune Do nun tanınmasında Sinema büyük rol oynamış ve bugün dünya o sanatı Seatile ve San Fransisko’ nun dışına hatta Amerikanın dışındaki dünyaya taşımıştır.
Bugün, MMA ve serbest dövüş konseptleri Bruce Lee’den cesaret alarak Karate ve diğer klasik sistemelre kafa tutarak taklit kafesinden özgür felefeye açılmakla kalmayıp kısmen Jeet Kune Do dan da faydalanmaktadır.
TARAFSIZ HABER(Malik Dinç)
|